Projektas „Tautinis kostiumas - lietuviškas identitetas”

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2023-11-07
  • Kategorija: Projektai

Projektas ,,Tautinis kostiumas – lietuviškas identitetas“ eina į pabaigą...

 

Etninė kultūra iš kartos į kartą perduodama ir nuolat atnaujinama kultūros vertybių visuma. Tik ji padeda išlaikyti tautinį tapatumą bei savimonę ir etnografinių regionų savitumą.

Raseinių krašto istorijos muziejus (RKIM) vykdo etno projektus, veiklas skirtas mūsų regiono gilesniam tautinio kostiumo pažinimui bei tradicinių amatų sklaidai.Nuo 2018 m. įgyvendinti projektai – „Žemaitiškos tradicinės skaros – etnokultūrinio tapatumo raiška“,„Audžiame tautinį kostiumą“ „Žemaičių tautinis kostiumas. Tradicija ir dabartis“, ,,Žemaitiškas vyriškas tautinis kostiumas“.

Tęsiant programas: ,,Lietuvių liaudies meno pažinimo“, „Etninė edukacija“muziejininkės Vita Tarvydienė ir Lina Vapsevičienė 2023 m. pateikė Lietuvos kultūros tarybai (LKT): TKR Kauno aps. prioritetas: tradiciškai susiformavusių kultūrinių reiškinių stiprinimas bei pilietiškai aktyvios ir bendruomeniškos aplinkos kūrimas 2023-3 projektą ,,Tautinis kostiumas – lietuviškas identitetas“. Patvirtinus projektą ir gavus dalinį finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos pradėtos vykdyti projektinės veiklos: audimas, siuvimas, mezgimas. Audėja Ramutė Jegnorienė praktiniuose mokymuose dalyvius mokė velti milą, austi sermėgoms audinį, pagamintos rangės. Siuvėja Inga Šveistienė, kartu su dalyviais, mokė modeliuoti, siūti žiemai skirtus šiltus ir funkcionalius drabužius sermėgas/sermėgėles, supažindino su puošybos elementais, siuvinėjimu. Užsiėmimų metu pasiūti moterų ir vyrų Žemaitiški tautiniai kostiumai, išaustos juostos, sukurtos rangės. Dabar turime pilnai sukomplektuotus šešis žemaitiškus tautinius kostiumus (2 vyriškus, 4 moteriškus).

Liepos 6-ąją, Valstybės ir Tautinio kostiumo dieną, muziejaus kiemelyje surengtas renginys Vizualus pokalbis ,,Išaustas kodas“, kurio metu muziejininkai demonstravo savo pasiūtus Žemaitiškus tautinius kostiumus. Džiaugiamės, kad tradicija gyva, kad galime populiarinti mūsų regiono tautinius kostiumus valstybinių, kalendorinių švenčių ir renginių metu.

Projektas eina į pabaigą. Viso projekto metu dalyviai galėjo išsamiau pažvelgti į Žemaičių tautinio kostiumo visumą, tradiciją, dar arčiau susipažinti ir prisiliesti prie senųjų amatų. Projektas edukacijomis praplėtė programas: ,,Lietuvių liaudies meno pažinimo“, „Etninė edukacija“ . Vykdant projektą visos veiklos buvo fotografuojamos, filmuojamos. Sukurtų skaitmeninių vaizdų pagrindu sukurta virtuali paroda ,,Tautinis kostiumas – lietuviškas identitetas“ raseiniumuziejus.lt

 

Pasibaigus projektui veikla bus tęsiama, jau subrandintas ir teiktas kitas etno projektas programai: TKR Kauno aps. prioritetas: kultūrinės tapatybės kūrimas ir stiprinimas 2024-3.

 

Programa TKR Kauno aps. prioritetas: tradiciškai susiformavusių kultūrinių reiškinių stiprinimas bei pilietiškai aktyvios ir bendruomeniškos aplinkos kūrimas. Projektą „Tautinis kostiumas – lietuviškas identitetas“ finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Raseinių rajono savivaldybė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos