Europos paveldo dienos

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2023-08-31
  • Kategorija: Projektai

2023 metų Europos paveldo dienų tema – „Gyvasis paveldas: meistriškumo laboratorija“. Raseinių krašto istorijos muziejus atliepia į temą, pristatydamas kultūros paveldo kūrėją Ramutę Jegnorienę, gaivinančią ir puoselėjančią audimo tradiciją.

Ramutės Jegnorienės tradicinių audinių paroda „Užkoduota kartose“ – Raseinių krašto istorijos muziejuje rugsėjo 8–spalio 15 dienomis. Parodos pristatymas rugsėjo 8 d. 15:00 val. Raseinių krašto istorijos muziejuje. Parodoje eksponuojami Ramutės sukurti tautiniai kostiumai, juostos, interjeriniai audiniai ir šiuolaikinėje aprangoje pritaikytos tradicinio audinio detalės. Greta Ramutės kūrinių – jos prosenelės, senelės ir mamos austi audiniai. R. Jegnorienė ne tik puikiai audžia, bet ir amato žinias perduota mokiniams. Ji tyrinėjo ir atkūrė senuosius Raseinių krašto tautinio kostiumo komplektų pavyzdžius, kurie taip pat bus demonstruojami parodoje.

Ar žinote kas yra rangės (merginų vainikai)? Norime atkreipti dėmesį, kad rangės – jaunų netekėjusių merginų galvos apdangalas dėvimas prie tautinio žemaitiško kostiumo. Todėl kviečiame į kūrybines dviejų dalių dirbtuves „Šilkinių kaspinų pynė“. Jos vyks Raseinių krašto istorijos muziejuje rugsėjo 8 d. 15:40–17:40 ir 12 d. 14:00–16:00.

Dirbtuvėse, padedant žemaitiško kostiumo žinovei Ramutei Jegnorienei, susikursite išskirtinę, savo rankomis padarytą rangę. Šia puošnia detale galvą dabino jaunos žemaitės merginos. Rangė suteikia ypatingo puošnumo tautiniam kostiumui ir jį užbaigia. 

 

Daugiau informacijos svetainėje  https://europospaveldodienos.lt

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos