Projektas „Raseinių arešto namai-kalėjimas-muziejus. Virtuali praeitis – dabarčiai"

  • Paskelbė:
  • Paskelbta: 2017-11-22
  • Kategorija: Projektai

Projektas „Raseinių arešto namai-kalėjimas-muziejus. Virtuali praeitis – dabarčiai" – tai pasakojimas apie XX a. vidurio sovietinio genocido Lietuvoje istoriją per Raseinių NKVD-MVD kalėjimo analogą naujų technologijų pagalba.

 

Idėja Raseinių krašto istorijos muziejuje (toliau - RKIM) sukurti Raseinių kalėjimo virtualios realybės „ekspoziciją“ gimė, stebint muziejaus lankytojų domėjimąsi ne tik pastato istorija, bet ir politinių kalinių biografijomis, likimais, kalinimo sąlygomis. RKIM įkurtas istorinių pastatų komplekse – buvusiuose Arešto namuose-NKVD-MVD kalėjime Nr. 9, kuriame buvo kalinami politiniai kaliniai pirmosios ir antrosios sovietinės okupacijos metu, todėl svarbią vietą muziejaus komunikacijoje užima ši tema. Veikianti ekspozicija – kalėjimo koridorius, kameros, garso instaliacija, šiuolaikinė buvusio kalėjimo kiemo su sargybinių bokšteliais ir istoriniais elementais rekonstrukcija – verčia lankytoją susikaupti, „atsigręžti“ į praeitį.

Lankytojus domina kaip realiai atrodė kalėjimo interjeras, kaip įkalintieji jautėsi kamerose, kuriose ant grindų susispaudę vienas greta kito gulėjo 20 žmonių, kokį kiemą ir pasivaikščiojimo kiemelius matė kaliniai – tai sunku įsivaizduoti iš pasakojimo.

Šiuos XX a. vidurio istoriją aktualizuojančius vaizdinius papildo virtualios realybės vaizdas. Projektas įgyvendintas, gavus finansinę paramą iš Lietuvos kultūros. Kviečiame aplankyti atnaujintą Raseinių krašto istorijos muziejaus Arešto namų-NKVD-MVD kalėjimo ekspoziciją. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba, Raseinių krašto istorijos muziejus ir privatūs rėmėjai.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos