Renkame mūsų valstybės istoriją liudijantį dokumentinį paveldą

  • Paskelbė:
  • Paskelbta: 2016-12-15
  • Kategorija: Projektai
O. Kazbarienė su LR Prezidentu Valdu Adamkumi Lietuvos valstybės apdovanojimų įteikimo ceremonijoje 2007 m.

 

2018 m. švęsime Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmetį. Tai puiki proga iš naujo peržiūrėti ir į dienos šviesą iškelti asmeniniuose ir instituciniuose fonduose saugomas nuotraukas, rankraščius, laiškus ir kitus dokumentus, liudijančius nepriklausomos Lietuvos kūrimą, jos valstybingumo įtvirtinimą, Atgimimą, tuo metu šalies miestuose ir miesteliuose vykusius pokyčius bei jiems didžiausią įtaką dariusius asmenis.

Raseinių krašto istorijos muziejus partnerio teisėmis dalyvauja Lietuvos dailės muziejaus filialo Lietuvos muziejų informacijos, skaitmeninimo ir LIMIS centro projekte „Skaitmeninis turinys apie Lietuvos valstybės kūrimosi laikotarpį liudijantį dokumentinį paveldą – nacionaliniuose ir tarptautiniuose portaluose“. Šioje iniciatyvoje dalyvauja 23 Lietuvos muziejai.

Į Raseinių krašto istorijos muziejaus darbuotojų kvietimą atverti savo archyvus ir prisiminimais, žiniomis apie išsaugotus dokumentus ir nuotraukas pasidalinti su visuomene pirmoji atsiliepė raseiniškė gydytoja Ona Kazbarienė. Muziejininkams ji pateikė savo šeimos fotografijas ir dokumentus, liudijančius ilgametę profesinę veiklą, visuomeninį ir asmeninį gyvenimą.  

O. Kazbarienę – nuoširdžią vaikų gydytoją, gerą specialistę, veiklią, energingą, kupiną idėjų visuomenininkę pažįsta daugelis miesto ir rajono gyventojų. Už nepriekaištingą ilgametį darbą Onutė yra pelniusi daugybę apdovanojimų ir padėkų. Bene didžiausias įvertinimas – 2007 m. Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis Vasario 16-osios-Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo įtvirtinimą pasaulyje.

Istorinę vertę turintys dokumentai ir nuotraukos muziejuje bus skaitmeninami, aprašomi ir pateikiami į Lietuvos integralią muziejų informacinę sistemą (LIMIS), vertingiausi objektai bus įtraukiami į virtualias parodas, pateikiami svarbiausiam Europos kultūros paveldo portalui „Europeana“ ir nacionaliniam kultūros paveldo portalui „ePaveldas“. Vėliau bus sukurta ir mobili kilnojamoji stendinė paroda, kuri artimiausiais metais keliaus po Lietuvos kultūros ir švietimo įstaigas.

Raseinių krašto istorijos muziejaus muziejininkai džiaugiasi Onutės Kazbarienės pateiktu vertingu šeimos foto dokumentiniu paveldu ir kviečia Raseinių rajono gyventojus būti pilietiškus – pasidalinti su muziejais savo turimomis nuotraukomis ir dokumentais, liudijančiais Lietuvos valstybės kūrimą ir stiprinimą.

 

Radus vertingų dokumentų, nuotraukų prašome kreiptis į Raseinių krašto istorijos muziejų.

Muziejaus g. 3, Raseiniai, tel. (8 428) 51 191, mob. 8 663 51100

Nepamirškite padėkoti autoriui