ARNO FUNKcionalizmas

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2023-04-25
  • Kategorija: Parodos

ARNO FUNKcionalizmas (1898–1957)

 

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinys A. ir P. Galaunių namai-muziejus  bendradarbiaudamas su Raseinių krašto istorijos muziejumi pristato parodą, skirtą architektui Arnui Funkui „ARNO FUNKcionalizmas (1898-1957)” ir kviečia pažinti šio tarpukario architekto kūrybą. 

Arno Funkas (Arno Funk) – vienas įdomiausių ir paslaptingiausių tarpukario Kauno architektų. Apie jo gyvenimą išliko mažai žinių, tačiau jo suprojektuoti pastatai pasakoja istorijas apie to meto Lietuvą, Kauną, jo vyksmą, gyventojus ir kasdienybę. Arno Funko architektūrai būdingas unikalus elegancijos ir funkcionalumo derinys. Jo projektuoti namai pasižymi geromis manieromis, patikimais fasadais, išpuoselėtais interjerais ir detalėmis. Pramoniniams pastatams jis suteikė elegancijos, o visuomeniniams objektams – orumo. 

Arno Funkas 1920–1924 m. studijavo architektūrą Berlyno aukštojoje technikos mokykloje ir grįžęs į Kauną tapo funkcionalizmo pradininku. Iki 1933 m. su prof. Mykolu Songaila dirbo Lietuvos banko architektu ir užsiėmė privačia praktika. 1934 m. gavo VDU statybų inžinieriaus diplomą, projektavo modernius gyvenamuosius namus ir visuomeninius pastatus visoje Lietuvoje. 1944 m. vasarą su žmona Valerija Grinkevičiūte pasitraukė į Vokietiją, įsikūrė Pinneberge prie Hamburgo, kur ir mirė 1957 metais.

Parodą sudaro keturios dalys: biografinė, interjerų, gyvenamųjų namų ir visuomeninių pastatų projektai. Per nuotraukas, archyvinę medžiagą, detales, projektus, užsakovų asmenybes ir išlikusią negausią biografinę medžiagą atskleidžiamas unikalus Arno Funko dėmesys kasdienės aplinkos grožiui ir funkcionalumui.

 

Parodos ekspoziciją galėsite matyti nuo gegužės 11 d. iki liepos 21 d.

Liepos 20 d. 13 val. vyks dr. Marijos Drėmaitės paskaita „ARNO FUNKcionalizmas. Architekto Arno Funko (1898-1957) gyvenimas ir kūryba“. 

 

Parodos kuratorė – dr. Marija Drėmaitė (Vilniaus universitetas)

Architektė ir dizainerė – Vika Pranaitytė-Bareckė (O-D-A . architecture studio)

Šiuolaikinių fotografijų autorių – Lukas Mykolaitis

A. ir P. Galaunių namo maketo autorius – Jomantas Padgurskas

Projekto vadovė – Lina Pranaitytė

 

Rėmėjai:

Lietuvos kultūros taryba

Vokietijos-Baltijos kultūrinių ryšių fondas „Boeckler – Mare Balticum Stiftung”

VšĮ ,,Kaunas 2022”

 

Techniniai sprendimai:

UAB ,,Asneka“

Uždaroji dizaino ir leidybos AB Kopa

 

Partneriai:

Lietuvos centrinis valstybės archyvas

Kauno regioninis valstybės archyvas

MB ,,Stop juosta”

Restauratorius, kolekcininkas Dainius Lanauskas

Kauno apskrities viešoji biblioteka

Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų skyrius

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos