Eimunto Nekrošiaus meno fortas

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2021-10-05
  • Kategorija: Parodos

Parodos pristatymas 2021 m. spalio 15 d. 18.00 val. Raseinių krašto istorijos muziejuje

 

Eimunto Nekrošiaus kūryba daugiau kaip tris dešimtmečius buvo tarptautinės teatro bendruomenės dėmesio centre. Nekrošius buvo vienas iš kelių Centrinės ir Rytų Europos šalių teatro menininkų, reikšmingai paveikusių šiuolaikinio teatro raidą ir atspindėjusių gilumines visuomenines šių šalių transformacijas. Šiam, vienam iškiliausių šiuolaikinės Lietuvos kultūros kūrėjų, tarptautinį pripažinimą pelnė jo unikalus, į nieką nepanašus meninis mąstymas, iš kurio gimė šiuolaikinio scenos meno žodyne jau prieš kelis dešimtmečius prigijęs terminas Nekrošiaus teatras.

Parodoje pristatomi jau neberodomi spektakliai: Hamletas, Makbetas, Otelas, Metai, Giesmių giesmė, Faustas, Idiotas, Dieviškoji komedija. Eksponuojami režisieriaus kūrybinių bendražygių Nadeždos Gultiajevos ir Mariaus Nekrošiaus sukurtų spektaklių scenovaizdžių elementai, piešiniai, eskizai, kostiumai ir fotografijos iš̌ asmeninių archyvų. Su spektakliais susietos režisieriaus minčių ir užrašų citatos.

Ekspozicija, apkeliavusi režisieriaus kūrybai reikšmingas vietas – Neapolį Italijoje, Sankt Peterburgą Rusijoje, Liubliną Lenkijoje, Nacionalinę dailės galeriją ir Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejų Vilniuje, grįžta į Eimunto Nekrošiaus gimtinę – Raseinių kraštą: vietą, į kuria po ilgų kūrybinių kelionių grįždavo režisierius, vietą, kuri suteikdavo ramybę kūnui ir sielai. 

Parodos architektas Marius Nekrošius

Kuratoriai: Audronis Liuga ir Julija Reklaitė

Dizaineris Audrius Jankauskas

Parodos rengėjas: Teatras Meno fortas 

Koprodiuseriai: Fondazione Campania dei Festival (Neapolis, Italija)

Festivalis „Konfrontacje Teatralne“ (Liubilnas, Lenkija)

Teatras-festivalis „Baltiskij Dom“ (Sankt Peterburgas, Rusija)

 

Parodą finansuoja: Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba

Partneris: Raseinių krašto istorijos muziejus

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos