Stanislavos Baronienės tapybos paroda „Spalvų harmonija“

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2023-03-30
  • Kategorija: Parodos

Pagrindinis kūrybos šaltinis yra gamta, o kūrybos tikslas – spalvomis ir išraiškingais potėpiais perteikti ją supančios aplinkos esmę, įamžinti jausmą ir nuotaiką. Tapybos darbams būdinga vaizduojamo siužeto judesio pagava, peizažuose regimi vaizdiniai tarytum raibuliuoja, spalvos prisirpę štrichai perteikia nuolatinį gamtos kismą bei vaizduojamų objektų charakterio subtilumą. Kūryboje eksperimentuoju. Darbuose galima pastebėti įvairių siužetų interpretacijas, rakursų įvairovę, skirtingų štricho technikų pritaikymą. Plenerinėms studijoms būdingas ir ekspresionistinis realizmas ir kartu lyriškas gamtos interpretavimas. Ryškūs gėlių, medžių, laukų bei vandens telkinių motyvai tarytum simbolizuoja susiliejimą su gamta. Urbanistiniuose peizažuose bei grafikos kūriniuose daugiau energijos skiriu formai, šviesai ir perspektyvai. Tačiau ir čia renkuosi ryškesnes, išraiškingas spalvas, griežtomis linijomis pasakoju apie mus supančią dinamiką, kas kūriniams suteikia siurrealistiško ir mistinio polėkio.

Buvau aktyvi plenero, skirto E. Andrė atminimui, dalyvė (2020 m. liepą sukako 180 metų, kai gimė pasaulinio garso prancūzų kraštovaizdžio architektas, botanikas Édouard François André (1840-1911), sukūręs virš 200 parkų įvairiose pasaulio šalyse, 4 iš jų – Lietuvoje: Užutrakio, Trakų Vokės ir Lentvario parkai; ketvirtasis – Palangos Birutės parkas). Net 6 tapybos darbai: „Birutės parkas“, „Trakų Vokės dvaro parko apžvalgos aikštelė“, „Lentvario dvaro parko grota“, „Lentvario dvaro parko kriokliukas“, „Užutrakio parkas – tiltas tarp rūmų ir rotondos“; „Užutrakio dvaro parkas – laiptai link Galvės ežero“ pateko į 2020 metais išleistą Tapybos, fotografijos ir kraštovaizdžio architektūros plenero darbų katalogą „Laiškai iš Edouard‘o F. André sukurtų parkų“. Plenero „Žvilgsnis į atnaujintą Trakų Vokės dvaro parką“ (2021m.) darbai pateko į išleistą katalogų seriją – ISTORINIAI PARKAI LIETUVOJE: funkcija, meninė raiška, paveldo gaivinimas. 

Kurtuose grafikos darbuose, pasirinkusi vartus kaip pagrindinį motyvą aš stengiausi užfiksuoti juos itin detaliai, renkuosi ryškesnes, išraiškingas spalvas, kartu perteikiant parko ir šviesos žaismą. Judesį ir kismą perteikiančia linija pasakoja apie švelnų, trapų ir dinamišką mus supančios aplinkos žavesį. Šiai dienai aštuoni linoraižinio darbai puošia Trakų Vokės dvaro erdves.

Man labai svarbus 2022 m. pavasarinis pleneras "Genius Loci 2022" Verkių dvaro parke Vilniuje. SuLKAS ir Eduard'o Francois Andre klubas Lietuvoje, minėdamas veiklos 20 metų sukaktį, su partneriais ir dalyviais kraštovaizdžio architektais, fotografais, tapytojais, skulptoriais ir kt. sričių menininkais.

Aktyviai dalyvauju pleneruose, kūrybinėse dirbtuvėse. Esu surengusi 7-ias personalines parodas, nuo 2018 m. sudalyvavusi 27-iose grupinėse parodose. Nuo 2021m. esu Lietuvos Tautodailininkų sąjungos narė. 2022 m. kovo mėn. suteiktas meno kūrėjo statusas.

Pristatydama šią parodą, jokių nuostatų, teiginių ar pozicijos. Tik kasdienybę puošiantis motyvas. Teptuko potėpiu išjaučiau dar vieną žiedo linkį, vazos blizgesį audinio margumą... Nėra jokios tiesios ir jokio pareiškimo. Tik mėgavimasis procesu. Ir dėkingumas už tai, kas maža ir jautru.

Parodos atidarymas balandžio 7 d. 16 val. Raseinių krašto istorijos muziejuje. Tapybos kūrinius galite pamatyti iki gegužės 26 d.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos