Akcija „Laisvės spalvos“

  • Paskelbė:
  • Paskelbta: 2017-02-16
  • Kategorija: Projektai

1918 metų vasario 16 dieną buvo pasirašytas Nepriklausomos Lietuvos Valstybės Atkūrimo Aktas. Sovietmečiu apie šią datą buvo uždrausta net kalbėti, todėl Sąjūdžio laikais ir ypač pirmaisiais metais po Lietuvos Nepriklausomos valstybės atkūrimo, Vasario 16-oji buvo svarbiausia, labiausiai pakylėjanti, patriotiškiausia tautos šventė. Metams bėgant, valstybinės šventės pradėjo suvienodėti, nebeteko išskirtinumo. Pavartę gausią tarpukario spaudą, paskaitę kraštotyrininkų užrašus, muziejininkai rado įdomių žinių, skatinančių išskirtinai spalvingai paminėti Vasario 16-osios šventę.

Tarpukario Lietuvoje Vasario 16-oji buvo svarbiausia Valstybės šventė, laukiama ir ypač iškilmingai švenčiama. Jau prieš keletą dienų įvairios firmos ir krautuvės pradėdavo puošti pastatus ir jų langus. Raseinių miesto valdybos, mokyklų, knygynų, elektrinės, kino teatro „Romuva“ langai, foto studijų vitrinos būdavo išpuoštos iliuminacijomis. Didesniuose languose apipinti vainikais, dekoruoti audiniais – eksponuojami Prezidento ar Lietuvos patriarcho J. Basanavičiaus portretai, Lietuvos herbas. Privatūs namai būdavo tvarkomi ir puošiami tautiniais simboliais.

Miestuose ir miesteliuose plevėsuodavo trispalvės, vyko iškilmingos pamaldos ir minėjimai, kariuomenės ir ugniagesių paradai, eisenos gatvėmis. Miesto aikštėje vykdavo iškilmingi renginiai, buvo giedamas himnas, sakomos kalbos, deklamuojami patriotiniai eilėraščiai. Mokytojo Prano Lazdausko atsiminimuose rašoma: „Raseinių gimnazistai kiekvieną vasario 16-ąją žygiuodavo į Žemaičio aikštę vėliavos pakėlimui ir nuleidimui. Mokytojų ir tėvų komitetas kasmet prieš Vasario 16-ąją rengdavo labdaringus vakarus neturtingų moksleivių mokesčiui už mokslą apmokėti“. Mokyklose ir Šaulių salėse būdavo rodomi patriotiniai vaidinimai, vykdavo koncertai, loterijos, veikdavo bufetai.

Artėja viena iškiliausių švenčių, simbolizuojanti tautos stiprybę, skatinanti pilietiškumą – Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Raseinių krašto istorijos muziejus kviečia jungtis į visuomeninę akciją „LAISVĖS SPALVOS“. Pasitikime valstybines šventes papuošę viešąsias ir namų erdves tautiniais akcentais. Grožėkimės ir didžiuokimės laisvės spalvomis nuo Vasario 16-osios iki Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos Kovo 11-osios.

Kurkime, dalinkimės idėjomis, tai bus puikus startas pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos