Nematytas Nekrošius

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Parodos

Nematytas Nekrošius

Nadeždos Gultiajevos fotografijos

Daugelis pažinojo Eimuntą Nekrošių kaip didį menininką. Sklandė legendos apie jo niūrų būdą, reiklumą sau, artistams, kolegoms, visiems, kas būdavo aplink. Dažnai tas profesinis reiklumas, susikaupimas keldavo baimę, įtampą. Bet tie, kas dirbo ar buvo su Eimuntu ilgesnį laiką, juto ir visai kitą šio kūrėjo, žmogaus dimensiją. Režisierius pasižymėjo subtiliu humoro jausmu, krėsdavo pokštus pačiose netikėčiausiose situacijose, fantazuodavo įvairiausiomis temomis. Eimuntas Nekrošius tarsi vertybinė siena sugebėdavo atskirti kas nereikšminga ir suteikti žmogui tikėjimo savo jėgomis. Paprastu tylėjimu, žodžiu, poelgiu, buvimu... Jis buvo ir puikus tėvas, vyras, senelis, draugas.

Nadeždos Gultiajevos fotografijose bandyta atrinkti tas gyvenimo ir kūrybos akimirkas, kuriose Eimuntas Nekrošius – nematytas, paprastas, keistas, šmaikštus. Vienas ar apsuptas gamtos, jam artimų žmonių.

Ši paroda – tai ir prisiminimas, ir tam tikra vizualinė poetinė kelionė per kelerių pastarųjų metų susitikimus, darbus, buvimą kartu. Tiems, kas pažinojo Eimuntą, galbūt paroda bus šiltas risiminimas, tiems, kam jis atrodė neįveikiama uola, tai bus užuomina, kad visi mes esame žmonės, turintys savo silpnybių, o kartais mūsų nematomoji pusė yra iškalbingesnė už tą fasadą, kurį bandome susikurti būdami čia ir dabar.

Parodos atidarymas vyks gruodžio 1 d. 16 val. Raseinių krašto istorijos muziejuje.

 

Parodą pristato Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus skyrius „Meno fortas“

Parodos kuratorius: Audrius Jankauskas

Parodos architektas: Marius Nekrošius

Projekto partneris: Raseinių krašto istorijos muziejus

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos