Giedrės Švedienės kūrybos paroda „Pelkių žmonės“

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2023-10-04
  • Kategorija: Parodos

Tapyti pradėjau 2019 metais. 2019-2022 metais mokiausi Vilniaus m. Justino Vienožinskio dailės mokykloje suaugusiųjų skyriuje, kur studijavau tapybą, piešimą, susipažinau su grafikos pagrindais, dailės istorija. Toliau tapybos mokiausi Savicko dailės mokykloje pas mokytoją Viktorą Binkį, o taip pat pas menininkus tapytojus Vitą Opolskytę ir Kazimierą Brazdžiūną. Piešimo studijas tęsiau pas Vilmantą Adamonį. 2023 m. rudenį pradėjau studijuoti Vilniaus Dailės akademijoje. Nuo 2021 m. esu Lietuvos tautodailininkų sąjungos bendruomenės narė. Nuo 2020 metų dalyvauju tapybos darbų parodose. Ši mano paroda yra šeštoji personalinė paroda.

Pristatau savo trijų tapybos darbų ciklą „Pelkių žmonės“ (2022). Šie darbai yra nutapyti pagal poeto Kornelijaus Platelio to paties pavadinimo eilėraštį „Pelkių žmonės“ (2016 01). Temos pasirinkimą paskatino 2022 m. vasario mėn. 24 -ąją prasidėjęs karas Ukrainoje. Tai, kas mums atrodė tolima, likę tik istorijos vadovėliuose, okupuotos Lietuvos prisiminimuose ir pasakojimuose, atgijo ir tapo mūsų šiandienos gyvenimu. Tapiau praeities istoriją, o nutapiau šių dienų gyvenimą. Labai gaila ir liūdna, kad ši tema neprarado savo aktualumo ir šiandien. Ir toliau „gelžbetoninis protas“ niekur nedingo, jis vėl grasina savo „gelžbetoniniu mąstymu“ ir pasaulį nori paversti surūdijusia pelke, o jo gyventojus nekvėpuojančiais pelkių žmonėmis. Baimė vėl „tankina orą“, o armatūra vėl žvangina „pelkių rūdims pagraužtus grotų strypus“.

Taip pat šioje parodoje pirmą kartą rodau savo piešinius, atliktus pastele. Piešimas man visada buvo didelis iššūkis, todėl parodyti šiuos savo darbus Jums man prireikė daug drąsos.

Už tai esu dėkinga savo mokytojui Vilmantui Adamoniui. Nesustoju ir toliau einu į priekį.

 

Raseinių krašto istorijos muziejuje galite pamatyti kūrybą nuo spalio 9 d. iki lapkričio 10 d. Lapkričio 21 d. 13 val. bus parodos pristatymas ir susitikimas su autore.

 

Giedrė Švedienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos