Laiškai

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2021-09-10
  • Kategorija: Parodos

Projektas „Laiškai” yra trečioji tęstinio projekto „Prikelta į būtį” dalis...

Pateikti šią idėją tekstilės kūrybiniuose darbuose mane paskatino visuomenės atitolimas nuo laiškų rašytų ranka, kitaip tariant kaligrafinio rankraščio , turinčio savo gilią istoriją. Pažvelgus į praeitį matome, kad informacija, kurią žmonės norėjo perteikti vienas kitam atsirado lygiagrečiai žmonijos istorijai.  

Pagrindinė tekstilės darbų „Laiškai” koncepcija – rašytinio laiško žmogaus žmogui svarba ir reikšmė. Konceptualūs kolekcijos darbai simbolizuoja laiško kelionę per žmogaus gyvenimą, informacijos perdavimą, komunikavimą, iš kartos į kartą, iš praeities į dabartį ir prikeltą į būtį, į dabartį. 

Kūrybinio darbo tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į informacijos perdavimą, komunikavimą rašant laiškus autorine rašysena, kuri užfiksuoja mūsų emocijas, jausmus, išgyvenimus nepakartojama personaline kaligrafija. Laiškai parašyti rankraščiu tai – sielos ir širdies kalba.

Yra didžiulis skirtumas tarp rašyto Times New Roman šriftu, kur visų autorių laiškų šriftas yra toks pats, ir kiekvieno autoriaus personalinės rašysenos. Jokiu būdu nenuneigiu šiuolaikinių bendravimo formų – elektroniniais laiškais, mobiliaisiais telefonais ir kt. efektyvumo priemonėmis, būdami net kitame pasaulio krašte, bet kurią akimirką galime bendrauti su artimaisiais. Bet nerašydami laiškų ranka ir jų negaudami patys, netenkame kažko itin savito ir subtilaus – juk laiškas, tam tikra prasme, tarsi fizinis artimojo prisilietimas.

Laiškai man yra labai brangūs visomis prasmėmis. Aš iki šiol esu išlaikiusi man adresuotus laiškus. Iš jų aš žvelgiu į pereitą laiką, kuomet laiškai buvo rašomi, matau, kaip keitėsi asmens rašysena, tekstas. Manau visi mes esame parašę patį pirmąjį laišką, tačiau bėgant metams, yra ir paskutinis laiškas. Jie visi yra labai brangūs ir svarbūs, nes kalba apie mūsų buvimą šiame pasaulyje. 

Tekstilės darbų kolekcijos „Laiškai” sudaryti iš foto tekstilės, gobeleno ir siuvinėjimo technikos. Šiame darbų cikle yra naudojamos šiuolaikinės technologijos, jungiant jas su klasikinėmis tekstilės technikomis. 

Kviečiu skaityti „laiškus”- paveikslus savo kūrybos parodoje iki spalio 16 d.

 

Dailininkė Marijona Sinkevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos