Maironio atmintis gyva

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2022-10-24
  • Kategorija: Parodos

„Tu, jo numylėta Tėvynė!”

Šiandien, Raseinių krašto istorijos muziejus, saugodamas ir puoselėdamas Lietuvos dainiaus poeto Jono Mačiulio Maironio atminimą, brandindamas liaudies ir šiuolaikinio meno raiškų tradicijas, džiaugiasi 6-aja respublikine dailės paroda-konkursu„Tu, jo numylėta Tėvynė!”

Pakviesti 29 Lietuvos miestų ir rajonų menininkai kaip tautos istorinės praeities puoselėtojai, atskleidė savitas kūrybiškumo galias. Vaizduojamosios dailės „kalba“ pateiktuose meno kūriniuose atsispindi poeto Jono Mačiulio-Maironio gimtosios vietos, gyvenimas, kūrybinis palikimas. Paroda-konkursas šiemet išsiplėtė idėjos formatu – muziejuje susitiko profesionalūs dailininkai ir mėgstantys kurti žmonės. Kaip  skirtingų kartų dailininkų simbolinė meno jungtis yra kūryba viena tematika. Menas yra tiesiausias tiltas jungiantis žmones.
Maironis galėtų būti mums palydovu, keliaujant Lietuvos istorijos horizontais. Tikim, kad akimirka pradedančiam menininkui muziejuje bus dar viena kūrybinė paskata, o kiekvienas pamatytas paveikslas – unikali galimybė būti kartu, patirti ir augti. 

80 kūrinių Maironiui suskaitmeninti ir įamžinti atminties laikmenose-kataloge. Poeto Maironio atminties langai atidaryti – tapybos drobėse, grafikos lakštuose, tekstilės rankdarbiuose, karpiniuose ir fotografijose.

Vertinimo komisija išaiškino parodos-konkurso autorių, labiausiai savo kūryboje atspindėjusį konkurso temą. Apdovanota konkurso premija Stasė  Kanapeckienė (Kaunas). Tapybos diptikas „Tarp šilų lieku ir kalnelių” (2019 m.) atliktas autorine savita stilistine maniera, vaizduojant tradicinę medinę skulptūrą interpretuojamas spalvos medžiagiškumas. Motyvas žavi dabarties užburtu pasakojimu. Matomas dailininkės tikslingas pasiruošimas parodai-konkursui, meno istorijos laukas, jaučiamas procesas, laiko pėdsakai... Apdovanoti specialiais prizais už meniškumą Regina Kapočiūtė-Juodžbalienė (tapyba), už kokybišką techninį atlikimą Aldona Tunkūnienė (tapyba), už temos šiuolaikinę interpretaciją Jolanta Mikolėnienė (tapyba), už tautodailės tradicijų tęstinumą Genovaitė Baltrušaitienė (tekstilė). 

Po renginio padovanoti 22 autoriniai meno kūriniai papildė muziejaus Dailės rinkinį.

Nuoširdžiai dėkojame Raseinių krašto istorijos muziejaus rėmėjams už įsteigtas dovanas kūrėjams: UAB „Izora”, R. Lapkausko IĮ „Servira”, UAB „Danspin”, Raseinių Soroptimisčių Klubui, R. Ašmontienės knygynui.

Kviečiame ne tik lankyti poeto Jono Mačiulio- Maironio (1862–1932) tėviškę ir gimtinę – Pasandravio istorinį draustinį, bet ir atminti „Tu, jo numylėta Tėvynė!”  

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos