Šimtas metų puoselėjant ir saugant dainų ir šokių tradiciją

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2024-02-15

Šiemet sukanka šimtas metų nuo tada, kai Lietuvoje 1924-aisiais įvyko pirmoji Dainų šventė. Minint šią ypatingą sukaktį, muziejininkai rengia parodą „Tautos dainele, Tu išlikai“, kurioje – asmeniniai daiktai, fotografijos, dokumentai bei muzikos instrumentai, priklausantys Raseinių krašto žmonėms, kurie dalyvavo ir dalyvauja Dainų šventėse.

Lietuvos Dainų šventė yra unikali Lietuvos kultūrinės tapatybės dalis, kurios nepalaužė nei besikeičiančios santvarkos, nei karai, nei laiko tėkmė. „Kas yra šimtmetis? Ką laiko begalybėje reiškia šimtas metų, per kuriuos subręsta pušis, o žmogus, jei lemta, nugyvena gyvenimą, regėdamas, kaip keičiasi pasaulis, ir suvokdamas, kad visa, kas jame esmingiausia, niekur nedingsta ir per amžių išlieka nepakitę“, rašoma jubiliejinės Dainų šventės koncepcijoje. Jau šimtą metų Lietuvoje Dainų švenčių metu susiburia įvairių sričių ir kartų meno kolektyvai, ugdantys visuomenės kūrybinę galią ir užtikrinantys tradicijų puoselėjimo bei išsaugojimo tęstinumą. Tarp šių žmonių – ir mūsų krašto žmonės.

 

Ši paroda ypatinga – jos dalimi galite tapti ir Jūs! Muziejaus rinkiniuose yra sukaupta nemažai vertybių, pasakojančių apie prieškario, pokario ir dabartines Dainų šventes. Tačiau norime ją papildyti Jūsų išsaugotais dokumentais, apdovanojimais, nuotraukomis ir kitais daiktais, menančiais Dainų šventes. Tad kreipiamės į Jus, raseiniškiai, mieli buvusių Dainų švenčių dalyviai, pasidalinkite su visais savo turimais prisiminimais. Turintiems fotografijas elektroninėse laikmenose, vaizdus galima siųsti el. paštu raseiniumuz@gmail.com. Jei manote, kad dar neatėjo laikas šias vertybes perduoti muziejui visam laikui, prašome perduoti jas parodos eksponavimo laikui 2024-02-16 – 2024-12-02. Būsime be galo dėkingi už parodai „Tautos dainele, Tu išlikai“ perduotus ar paskolintus eksponatus.

LR Seimas 2024 metus paskelbė Dainų šventės metais, o 2003-iais UNESCO Lietuvos, Estijos ir Latvijos dainų ir šokių švenčių tradiciją ir simboliką paskelbė Žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevru. Tad artėjant Vasario 16-ajai, prisiminkime ir puoselėkime, kas yra svarbu. O dar geriau – šokime ir dainuokime, nes tai užprogramuota mūsų genuose!

Nepamirškite padėkoti autoriui