Dailiųjų amatų mokykla tęsia savo veiklas

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2020-09-03

Raseinių krašto istorijos muziejus primena, Dailiųjų amatų studija tęsia savo veiklas!

 

Atėjus rugsėjui praktiniai mokymai nesibaigia. Visą rugsėjį Dailiųjų amatų studija tęsia užsiėmimus:

Audinio prijuostėms audimas vyks rugsėjo 3, 7, 10, 14, 17, 21, 24, 28 dienomis nuo 9.00 iki 12.00 val.;

Dailiosios keramikos dirbiniai – rugsėjo 5 ir 19 dienomis-šeštadieniais nuo 11 val. iki 14 val. 

 

Vasaros pradžioje startavęs projektas ,,Dailiųjų amatų studija“ jau eina į pabaigą. Pirmas projekto žingsnis žengtas birželio pradžioje – dviejų dalių seminaras ,,Baltiško kostiumo raida, rekonstravimo galimybės“ ir ,,Baltų papuošalai ir jų simbolika“. Pranešimus pristatė lektoriai Daura Giedraitienė ir dr. Vykintas Vaitkevičius. Po projekto įžanginės dalies, prasidėjo dailiųjų amatų studijos praktiniai užsiėmimai. Jų metu dalyviai susipažino su baltiško kostiumo rekonstravimo galimybėmis – moteriško ir vyriško baltiško kostiumo sukirpimu, siuvimu. Visų šių subtilybių kantriai mokė Daura Giedraitienė.

Birželio mėnesį veiklas papildė praktinis mokymas ,,Juostelių audimas skėteliu“. Audėja Ramutė Jegnorienė supažindino su juostų audimo būdais, su berašte ir raštuota juostele, papasakojo apie audimo skieteliais tradiciją. Per praktinę dalį mokė juostos metmenis verti į skietelį, austi juostelę.

Įsibėgėjus projektinei veiklai, liepos mėnesį vyko praktiniai mokymai: ,,Kepuraičių nėrimas“ ir ,,Baltiški odos dirbiniai“. Užsiėmime tautodailininkė Gendrūta Kauneckienė mokė nerti, puošti kepuraitę, o odos meistrė Danguolė Jocienė pristatė natūralią medžiagą – odą, papasakojo apie šios medžiagos savybes, apie odos naudojimą įvairių paskirties gaminių gaminimui. Meistrės mokė pasidirbinti prie baltiškojo kostiumo kepuraičių, diržų, krepšių.

Paskutinis vasaros mėnuo Dailiųjų amatų studijai buvo intensyviausias. Rugpjūčio pradžioje prasidėjo Donvinos Dambrauskaitės mokymai ,,Dailiosios keramikos dirbiniai“. Keramikė mokė eskizuoti, lipdyti ir fantazuoti, dekoruoti ir glazūruoti. Aiškino daug visokiausių dalykų kurie telpa į žodį keramika. Muziejuje susibūrė „keramikų šeima“.

Gražiame gamtos kampelyje, prie Padubysio piliakalnio, kalvis iš Veliuonos Rimantas Ordinas pristatė baltų papuošalus, supažindino su metalo apdirbimo tradicija. Amatininkas papasakojo ką slepia senasis kalvio amatas, kokie keliai atsiveria tyrinėjant iš praeities mus pasiekusius tautos simbolius.

Na, o kas norėjo sužinoti vėlimo paslapčių, atėjo į tautodailininkės Editos Kruvelienės užsiėmimus. Ji mielai perdavė apie vilnos vėlimo rūšis, jos praktinį pritaikymą, suvenyro vėlimą, pasakojo ir vėlė rankinukus, papuošalus.

Žilvitis žaliuoja...tikriausiai visi pažįsta šį augalą ir žino, kad nuo seno šią gamtinę medžiagą amatininkai-pynėjai naudoja įvairių dirbinių pynimui. ,,Pynimas iš vytelių“ – užsiėmimas visada sulaukiantis didelio susidomėjimo. Pynėjas Jonas Vaičaitis susipažindino dalyvius su pynėjo amatu, su gamtine medžiaga žilvičiu, su įrankiais. Meistras pristatė savo pintus dirbinius, kurie įvairavo savo formomis, dydžiu, pynimo technika. Susirinkusieji mokėsi nužievinti vytelę, ją perskelti. Kantriai, žingsnelis po žingsnelio, kiekvienas pynė, ,,raitė“ vytelę, o užsiėmimo gale jau turėjo nusipynę po nedidelį darbelį. Jono žodžiais tariant ,,šis užsiėmimas atskleidžia asmens kūrybiškumą, kruopštumą, kantrybę ir savarankiškumą“.

Dailiųjų amatų studija puiki erdvė padedanti visiems norintiems ne tik išmokti, atskleisti savo sugebėjimus, išbandyti unikalias kūrybos technikas, bet ir tobulinti jau turimus įgūdžius. Šiaudiniai sodai – vienas įspūdingiausių lietuvių paprotinės dekoratyvinės dailės rūšių. Kas neabejingas lietuviškam šiaudiniam sodui galėjo ateiti į užsiėmimą ,,Šiaudinių sodų rišimas. Šiaudinių dirbinių gamyba“. Šią dailės rūšį gerai įsisavinusi tautodailininkė Inija Ambrozienė. Per praktinį užsiėmimą vieni dalyviai mokėsi atsirinkti ir pasiruošti šiaudelius, o kiti, kurie turėjo jau praktinių žinių, bandė tautodailininkės pagalba rišti sodelius, gaminosi figūrėles, paukštelius. Sodų rišėjams labiausiai patiko sodų pavidalas, kurį sudaro oktaedras (dvigubos to paties keturkampio pagrindo piramidės, kurių viršūnės simetriškai nukreiptos į prieštaringas puses – viršų ir apačią). 

Tikime, kad sukurta ,,Dailiųjų amatų studija“ padės išsaugoti etninį kultūros paveldą ir puoselės unikalią senąją Žemaitišką kultūrą.

 

Ateikite į muziejų, čia Jūsų laisvalaikis bus turtingesnis!

 

Nepamirškite padėkoti autoriui