Virtuali Audriaus Norkaus aerofotografijos paroda

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2020-04-17

Raseinių krašto piliakalniai

Mūsų krašto istoriją gražiausiai iliustruoja piliakalniai. Šie protėvių sukurti gynybiniai žemių įtvirtinimai gana dažnai aptinkami Raseinių rajone. Kai kurie jų iš tolo atkreipia keliautojų žvilgsnius, deja, daugelis pasislėpę miškuose ir upių pakrantėse, apaugę medžiais ir krūmais. Nuo tada, kai piliakalniai buvo naudojami pagal paskirtį, praėjo ne vienas šimtmetis. Bėgant laikui, upelių pakrantėse esančių piliakalnių krantus nuplovė tekantis vanduo, sumažėjo pylimai ir užslinko gynybiniai grioviai. Aikštelėse žmonės kasė rūsius, nuslinkusiuose krantuose arė ir sėjo. Medinių ar akmeninių įtvirtinimų ant piliakalnių neišliko, kaip ir ten stovėjusių pilių. Negausius rašytinius šaltinius apie pilis, stovėjusias ant piliakalnių turime tik iš paties paskutinio piliakalnių raidos etapo (daugiausia XIV a.). Patys piliakalniai archeologų pradėti tyrinėti XIX a. pabaigoje, apsaugos tikslais juos tvarkyti pradėta XX a. susikūrus ir sustiprėjus kraštotyros sąjūdžiui. 

Raseinių krašto istorijos muziejaus muziejininkai jau du dešimtmetis kviečia rajono mokinius kartu keliauti ir pažinti savo rajono kultūros paveldą. Kiekvienais metais edukacinėse kelionėse dalyvauja šimtai mokinių. Kaip mums seksis šiemet – pamatysime gegužės-birželio mėnesiais.

O kol kas turime puikią galimybę regėti fotografo Audriaus Norkaus įamžintus Raseinių piliakalnių vaizdus iš paukščio skrydžio. 

Pasirinkime, kur norėtume keliauti. Apie atskirus piliakalnius galite pasiskaityti puslapyje https://www.piliakalniai.lt/

Nepamirškite padėkoti autoriui