Insataliacijos muziejuje

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2019-10-22

Projektas „Raseinių arešto namų-muziejaus instaliacijų kiemas „Praeitis-dabarčiai“ inovatyviais ir meniškais raiškos būdais „atkūrė“ keletą sunaikintų XIX, XX a. kultūros paveldo objektų Raseiniuose ir transformuos skaudžios praeities buvusio politinio kalėjimo (dabar muziejaus) kiemo erdvę šviesioms, šiuolaikiškoms, meniškoms, edukacinėms veikloms. Trys instaliacijos laukia Jūsų dėmesio.

Pirmoji – buvusio kalėjimo trijų pasivaikščiojimo kiemelių 2,5 m. aukščio sienų vaizdo atkūrimas kiemelyje vaikštinėjančiam lankytojui. Šiai idėjai įgyvendinti geriausiai tiko praeities ir dabarties perspektyvos platforma (stiklo sienelė su grafiniu piešiniu, įkurdinta tinkamu nuotoliu). Ja paprasta naudotis, nereikia kitos įrangos, bet lankytojui –informatyvu ir netikėta. Ši edukacija ypač įdomi besidomintiems sovietine realybe.

Siejant Raseinių miesto ir jo arešto namų-kalėjimo praeitį, muziejaus lankytojams siūlome interaktyvų edukacinį žaidimą „Pabėgimas iš kalėjimo Raseinių gatvėmis“. Žaidimo pagrindas – 1935 metų Raseinių miesto planą atkartojanti horizontali projekcija su kinetiniu įtvirtinimu. Įgilintomis „gatvėmis“ riedantis šratukas, lyg kalinys-bėglys ieškantis praėjimo nuo kalėjimo iki miesto krašto. Žaidimas prieinamas ir lankytojui, ir atsitiktiniam praeiviui, ir nuobodžiaujančiam vaikui. Šio atraktyvaus žaidimo edukacinė idėja – pažintis su tarpukarinio Raseinių urbanistine struktūra, tuometiniais gatvių pavadinimais. Ir vyresniems, ir jauniems Raseinių gyventojams tai aktualu, nes karo metais 90 proc. Raseinių miesto buvo sugriauti. Šiandien yra pakitęs gatvių tinklas, pavadinimai. 

Inovatyviu būdu kiemo erdvėje papildėme Raseinių krašto žydų ekspoziciją. Istorinė-meninė instaliacija – savitai rekonstruotas žydų istorijos fragmentas – įamžintos už Arešto namų-kalėjimo tvoros buvusios senosios žydų kapinės. Šiandien jos visiškai sunaikintos, užmirštos, jų vietoje sovietmečiu pastatyta mokykla. Kapines primena tik pora į muziejų „atkeliavusių“ šių žydų kapinių antkapinių paminklų bei fotografija iš 1950 m. NKVD/MVD kalėjimo Nr. 9 paso. Šią unikalią išdidintą fotografiją „perkėlėme“ ant inovatyvia technologija kurtos stiklo sienos, dengiančios sargybinių bokštelio kraštinę. Apačioje – trys stiklo instaliacijos, stilizuotos antkapių imitacijos, atkurtos pagal išlikusią fotografiją. Šie paminklėliai komponuoti kiemelyje greta originalių, muziejuje saugomų antkapių. Žydų praeitis fragmentiškai atsiskleidžia antkapiniuose paminkluose „...Halachoje aiškinama, kad statyti antkapį pirmiausia būtina ne ženklinant kapo vietą, bet pagerbiant mirusįjį ir išsaugojant apie jį atmintį ateinančioms kartoms...” Mobilioji aplikacija „Raseiniai Tour“ papildyta dar vienu garsiniu-tekstiniu pasakojimu lietuvių-anglų kalbomis apie žydų diasporą Raseiniuose bei kapines; tai padės pažinti ir įamžinti jų atminimą. Ateityje muziejaus kiemelyje vasaros metu vėl įsikurs mobili lauko „kino salė“, kurioje demonstruotume senąją ir šiuolaikinę lietuvišką dokumentiką. Veiks meno dirbtuvėlės, papildančios žmonių gyvenimą formų, spalvų tematika; vyks poezijos skaitymas, rankdarbių ir žemės meno parodos-projektai, įvairios edukacijos.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui