Atsiminimų rinkimo akcija „Liudykime Laisvę“

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2024-01-11
  • Kategorija: Renginiai

Jau praėjo 33 metai nuo 1991-ųjų Sausio įvykių. Užaugo nauja karta, kuri jau tik iš pasakojimų žino, kaip buvo apginta mūsų valstybės nepriklausomybė. Kiekvienais metais su dėkingumu prisimename Sausio 13-osios aukas, pasikartojame visą pasaulį nustebinusią neįtikėtiną tų dienų istoriją.

Kiekvienas žmogus savaip išgyveno 1991-ųjų Sausio įvykius. Vieni stovėjo prie Lietuvos parlamento, Vilniaus televizijos bokšto, kiti virė arbatą ir nešė sumuštinius ar sulaikę kvėpavimą stebėjo įvykius prie televizorių bei radijo imtuvų. Kiekvieno išgyvenimai, patirtys yra svarbūs tų dienų istorijos liudijimai, kuriuos prasminga išsaugoti. Norime dar kartą pakviesti papasakoti apie Jūsų Sausio 13-ąją. Kur buvote, kaip reagavote, kaip jautėtės, ką galvojote. Ši istorijos pusė atrodo labai gerai žinoma, tačiau yra daugybė neišpasakotų išgyvenimų, negirdėtų faktų, nepakalbintų žmonių. Jie neužfiksuoti ir nepalikti gyvensiantiems po mūsų. O gal kai kas savo albumuose ar išsaugotose fotojuostelėse turi užfiksuotų nematytų ir niekur nepublikuotų tų dienų kadrų? Būtų prasminga visą šią medžiagą surinkus perduoti saugoti į muziejų, kur būtų prieinami visiems.

Raseinių krašto istorijos muziejus inicijuoja atsiminimų rinkimo akciją „Liudykime Laisvę“. Po dviejų metų, 2026-aisiais, švęsime 35-erių metų sukaktį nuo 1991 m. Sausio įvykių. Dalies Sausio įvykių dalyvių liudijimai, dokumentai, fotografijos yra surinkti ir saugomi muziejuje. Tačiau reikia dar ir dar kartą pakalbinti kuo daugiau Raseinių rajono žmonių, kurie 1991 m. žiemą važiavo budėti ir saugoti parlamento, kurie nerimavo ir laukė namuose, kurie vis ateidavo aptarti įvykių prie „Žemaičio“. Rezultatus prieinama forma pristatysime Raseinių krašto visuomenei 2026 metų pradžioje, minint Laisvės gynėjų dienos 35-ąją sukaktį.

Turime du metus. Kad pasiekti kuo platesnį Raseinių krašto gyventojų ratą, į akciją kviečiame įsijungti rajono mokyklų, kaimų bendruomenes, žiniasklaidos priemones. Prašome, atsiliepkite, įsijunkite, paliudykite apie save ar kitus, esančius / buvusius arti jūsų.

 

Klausimynas: https://forms.gle/jLSS47DmKxWNpqxg6

 

Raseinių krašto istorijos muziejaus muziejininkai

Kontaktinis asmuo – muziejininkė Loreta Kordušienė

Tel. +370 663 51100, el. paštas raseiniumuz@gmail.com

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos