Vakaras Burbiškių dvare

  • Paskelbė:
  • Paskelbta: 2016-05-19
  • Kategorija: Renginiai

Raseinių krašto istorijos muziejus „Lietuvos muziejų kelio renginių ciklui paskyrė vakarą „Muzikiniai etiudai dvare prie Dubysos“. Birželio 18 dienos pavakare žmonės buvo pakviesti į Burbiškių dvaro sodybą (Pagojukų sen., Raseinių r.), turinčią seną ir įdomią istoriją.

Vakaro metu skambėjo Europos kompozitorių vokalinė ir instrumentinė muzika, kurią atliko – Raimonda Janutėnaitė (mecosopranas), Viktorija Zabrodaitė, (fleita), Nijolė Baranauskaitė (fortepijonas). Renginyje dalyvavo Burbiškių dvaro savininkų bajorų Levaniauskų giminės atstovė Teresė Chmieliauskaitė-Sakalauskienė. Ponia labai domisi savo giminės istorija, iš lenkų kalbos verčia Burbiškių dvaro korespondenciją. Teklės Levaniauskaitės senelei rašytą laišką vakaro metu ji perskaitė žiūrovams. Teresė Chmieliauskaitė-Sakalauskienė – žinoma Lietuvoje operos solistė. Nuostabaus skambesio balsu ji atliko keletą klasikinės operos dainų. Šiluvos kultūros namų moterų šokių kolektyvas dvaro sodyboje šoko viduramžių laikmečio šokius.

2016 metų Muziejų kelio tema „Dvarų kultūros atspindžiai“ padiktavo ne tik vakaro, bet naujo edukacinio užsiėmimo temą „Žiedų kūrybinės dirbtuvės“. Muziejininkai kvietė renginio dalyvius pasigaminti puošnų galvos apdangalą ar kostiumo aksesuaro detalę. Vaikų zonoje buvo kuriamos floristinės monogramos. Mados teatrą prie puošnių įvairių laikotarpių kostiumų „žaidė“ būrys naujų „aktorių“.

Raseinių krašto dvarų istoriją pasakojo dvarininkų portretų ir dvarų istorijos bei ikonografijos paroda „Dvarai. Laikas. (pa)Likimas“, eksponuojama dvaro languose, improvizuotame kultūros paveldo objektų fotografijų „take“. Dokumentiniai Burbiškių dvaro istorijos puslapiai buvo demonstruojami ant pastato verandos sienos.

Raseinių krašto istorijos muziejaus muziejininkai kviečia visus neabejingus kultūrai ir tautos kultūros paveldui prisidėti įvairiomis iniciatyvomis garsinant Raseinių kraštą, ypač aktualizuojant kultūros paveldo vertybes, kurios jau dabar prašyte prašosi Jūsų visų dėmesio. Dalinkimės žiniomis ir mintimis tuo turtindami ne tik save, bet ir kraštą.

Dėkojame visiems talkininkams padėjusiems surengti labai svarbų kultūros vakarą viename iš Raseinių krašto dvarų.

Nepamirškite padėkoti autoriui