Virtuali paroda ,,Margučių magija tautodailininkės Gražinos Butvinskienės kūryboje“

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2022-04-19

Svarbiausias Velykų simbolis – dažytas kiaušinis. Lietuviams kiaušinis buvo gyvybės, gėrio, derlingumo, vaisingumo bei gamtos atgimimo simbolis, žmonės tikėjo magiška jo galia. Margutis buvo ne tik svarbiausias Velykų valgis ir stalo puošmena, bet ir neatsiejamas nuo tradicinių Velykų žaidimų – juos daužydavo, ridendavo, sukdavo. Senolių išmintis sako, kad per Velykas reikia dovanoti margučius kitiems. Dovanotas kiaušinis suteiks jiems sveikatos, laimės. Toks margutis buvo saugomas, kad nesudužtų ir laikomas visus metus.

Virtuali paroda ,,Margučių magija tautodailininkės Gražinos Butvinskienės kūryboje“ sukurta Raseinių krašto istorijos muziejaus Etnografijos rinkinio pagrindu. 

Skaitmeniniuose vaizduose užfiksuoti tautodailininkės – margučių marginimo meistrės Gražinos Butvinskienės (1939-2022) sukurti margučiai. Pagrindinė marginimo technika – marginimas vašku, dažymas įvairiomis spalvomis. Kiaušinių marginimas, tai paprotinis menas, kuris iš margintojo reikalauja ramybės, kantrybės, susikaupimo. Gražina sakė: ,,noriu, kad kiaušinių marginimo tradicija neišnyktų, kad ją perimtų ir ateities kartos. Aš visus mokau, išpasakoju visas paslaptis, tegul žmonės dirba. Tai nykstantis menas. Velykos neišnyks niekada, o kiaušinių marginimo menas gali išnykti“.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui