Tekstilė. Interjero kilimėliai

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2021-03-15

Raseinių krašto istorijos muziejaus Etnografijos rinkinyje gausu XIX a. pab. – XX a. pab. kaimuose bei miesteliuose naudotų interjero ir buities audinių. Kaimo žmonių kasdienybę ir šventes mena austi užtiesalai, juostos, siuvinėtos staltiesės, takeliai, palovius uždengiantys prieloviai, įvairios paskirties kilimėliai, takai gauti arba surinkti iš Raseinių krašto tekstilininkių. Tekstilė atspindi mūsų krašto kultūros paveldą, jos grožį ir įvairovę, atsiskleidžia simbolius, ornamentiką, spalvų derinius. Anksčiau namų jaukumą ir grožį kūrė ir moterys, ir vyrai: moterys daugiausia puošė trobos vidų, vyrai – išorę ir aplinką. Kiekviena namų šeimininkė stengėsi savo namus išpuošti savo austais ar siuvinėtais rankdarbiais. Kaip sakydavo kaime: ,,Kur gera gaspadinė, tai ir mazgotė siuvinėta“.

Prieškario laikmečiu buvo ypač populiarūs virtuvės rankdarbiai. Po II pasaulinio karo atsirado tapyba ant audinio, trafaretai siuvinėjimui kryžiuku, plito „turgaus menas“ (siuvinėjimas pagal pavyzdžius, vadinamus „uzorais“). Daugėjo išsiuvinėtų įvairiaspalviais siūlais takelių, pagalvėlių, apskritų staltiesėlių, tapytų ar siuvinėtų kilimėlių puoštų įvairiomis gėlių kompozicijomis, siužetais su gyvūnais: elniais, briedžiais, egzotiškais paukščiais. Puošybai naudojo įvairią techniką: tapymą aliejiniais dažais, siuvinėjimą įvairiais dygsniais (kiliminiu, pilnu, kilpiniu, eglute), siuvinėjimą šešėliavimu, kryželiu, aplikacija. Mėgstami baltos, raudonos, žalios, juodos spalvų deriniai. Kilimėlių pagrindui pasirinkdavo pilką drobę, tamsų pirktinį ar reto audimo juodą naminį audinį. Bėgant laikui rankdarbiai pradėjo modernėti, ėmė rastis naujų formų, naujų namų puošybos detalių, neįprastų raštų. Modernumas pamažu atkeliavo ir į kaimą, turtingesnius ūkius. 

Beje, yra versija, kad kilimėlių kabinimo tradicija yra sena ir atėjusi iš kaimų. Kaimuose būdavo įprasta kabinti ant karštos šoninės ar galinės krosnies sienelės storą audeklą, kad gulintis ant šalimais pastatytos lovos nesiglaustų prie įkaitusios sienos. Kilimėliai tapo praėjusio amžiaus interjero ženklais. Džiugu, kai moderniame interjere randa vietą dvi interjero estetikos: modernumas ir tradicija.

Skaitmeniniai vaizdai tarsi perkelia parodos eksponatus į tą laiką ir tą aplinką, iš kurios jie sukeliavo į muziejų, kviesdami prisiliesti prie mūsų krašto moterų visą šimtmetį kurto grožio ir harmonijos pasaulio.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui