Andriaus Kviliūno tapybos ir vaizo meno paroda

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2019-11-05

Toliau tęsiasi šių metų Šiluvos meno bienalės renginiai. Nauja paroda turėtų nustebinti ir pačius išrankiausius šiuolaikinio meno gerbėjus - ši kartą  laukia susitikimas su vieno originaliausio (ir paslaptingiausio) Lietuvos menininko Andriaus Kviliūno darbais.
      „Man visada patiko ekspresyvi tapyba. Tai yra vienas iš būdų išrėkti, kas tuo momentu skauda. Patinka tapyti didelius paveikslus (viena iš priežąsčių, kad koks turtuolis negalėtų mano darbo pasikabinti tualete). Neįsivaizduoju paveikslo, kaip interjero puošmenos. Tokiam tikslui galima nusipirkti foto tapetus. Mano paveikslai yra labai asmeniški, apie save ir mane supančią aplinką. Jie nėra grąžūs, o ir nėra tikslo jiems tokiems būti, jie yra rėkiantys, ryškūs ir provokuojantys. Kaip atspirties taškas man visuomet patiko naujųjų laukinių tapyba, Italų transavangardas.  Mano manymu paveikslo nutapymui vien drobės ir dažų neužtenka – reikia mylėti“. Taip savo  kūrybą prieš keletą metų apibūdino pats autorius, tačiau šį nuostata iki šiol atsispindi jo darbuose.
      A. Kviliūnas (g. 1972) Vilniaus dailės akademijoje baigęs tapybos magistrantūrą. Savo kūrybą autorius pristato personalinėse ir grupinėse parodose jau nuo 1993 m. Lietuvoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Lenkijoje ir kt. 2009 m. “Panevėžio dailės dienose” jis išrinktas metų dailininku. Jo kūrinių yra įsigiję privatūs kolekcininkai Lietuvoje ir užsienyje, taip pat autoriaus darbai yra papildę nuolatinę MO muziejus Vilniuje kolekciją. Šiuo metu menininkas gyvena ir dirba Vilniuje.
      Parodoje bus pristatyti ir autoriaus  sukurti fimai. Andriaus Kviliūno kūryba viena ryškiausių lietuviško video meno lauke, pasižyminti išraiškingu individualiu, tik šiam menininkui būdingu braižu, kuriame derinamos autobiografinės detalės, chaoso, siurrealizmo ir kičo vaizdai. Savo darbuose autorius nevengia kalbėti globaliomis šiuolaikinėmis problemomis bei jų daromu poveikiu. Nemalonių išgyvenimų kupinuose autoriaus filmuose persipina jautrios bendražmogiškos temos tokios kaip tikėjimas, mirtis, nuosmukiai ir pakilimai.
      Parodos atidarymas lapkričio 8 d. 16 val. Raseinių krašto istorijos muziejuje. Aplankyti parodą galite iki gruodžio 8 d.
      Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Raseinių rajono savivaldybė.

      Arūnas Kazlauskas
      Parodos kuratorius

Nepamirškite padėkoti autoriui