Akcija „Atminties kelias“

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2019-09-25

Rugsėjo 20 ir 23 dienomis, muziejaus iniciatyva, Raseinių technologijos ir verslo mokyklos bei Raseinių Šaltinio progimnazijos mokiniai dalyvavo akcijoje „Atminties kelias“. Aplankėme holokausto vietas Girkalnio ir Kalnujų seniūnijose, atsiminėme ir pagerbėme žuvusiuosius skaitydami prisiminimus ir padėdami vardinius akmenukus.

Dėkojame mokyklų ir seniūnijų bendruomenėms prisidėjusioms prie akcijos. Nuotraukose akcijos „Atminties kelias“ akimirkos.


2019 m. vasarą muziejininkė Lina Kantautienė kartu su Lietuvos mokytojų grupe dalyvavo tarptautiniame seminare-stažuotėje Jeruzalėje, Yad Vashem – tarptautinėje studijų apie Holokaustą mokykloje. Jad Vašemas išvertus į lietuvių kalbą reiškia ,,Atmintis ir vardai“. Tai – oficialus Izraelio memorialas holokausto aukoms atminti, įkurtas 1953 m. specialiu Izraelio Kneseto (vyriausybės) įsaku. Jad Vašemo kompleksą sudaro: Tarptautinė Holokausto studijų mokykla, Holokausto tyrimo institutas, archyvas, biblioteka, parodų ir renginių patalpos, muziejus ir memorialinės vietos skirtos žuvusiems vaikams, sunaikintoms bendruomenėms (Bendruomenių slėnis) ir kt. 

Seminarą  organizavo Jad Vašemo tarptautinė Holokausto studijų mokykla, ICHEIC Švietimo Fondas ir Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. Seminaro metu klausėmės Izraelio istorikų, mokslininkų paskaitų, dalyvavome diskusijose ir praktiniuose užsiėmimuose, lankėme muziejus, dalyvavome metodiniuose užsiėmimuose – kaip kalbėti apie Holokaustą įvairaus amžiaus mokiniams ekspozicijoje ir holokausto vietose. 

Seminaro koordinatorė Noa Sigal rūpinosi mūsų gyvenimo sąlygomis, seminaro programa, kelionėmis ir užsiėmimais. Ji, taip pat, pravedė edukacinius užsiėmimus, supažindindama mus su darbo metodais parodose, lankomų objektų vietoje, kino filmų stebėjimo ir aptarimo metu. Seminaro metu teko klausyti dr. Zaevo Daševskio, prof. Jehudos Baujerio, dr. Arkadijaus Zelcerio, dr. Mordechajaus Juškovskio, dr. Iljos Lurje, pranešėjų Mašos Pollak – Rozenberg, Olgos Djuk, dr. Arono Šnejerio ir kt. paskaitų ir dalyvauti diskusijose. Paskaitos apėmė platų žydų tautos istorijos ir tradicijų kursą nuo seniausių laikų. Susipažinome su Jeruzalės istorija, lankėmės Masados tvirtovės vietoje. Šios tvirtovės gyvėjai išžudė vienas kitą, kad nepakliūtų į nelaisvę romėnams. Tai labai primena mūsų kunigaikščio Margirio Pilėnų istoriją – visos tautos brangina laisvę ir kovoja už nepriklausomybę. 

Didelis dėmesys buvo skirtas Pasaulio Tautų Teisuoliams: lankėmės gelbėtojams pasodintame parke, klausėmės istorijų, buvom susitikę su Katastrofą pergyvenusiais žmonėmis, jų tarpe su litvaku iš Telšių Jechošua Šochamu. Jį nuo nacių žudynių gelbėjo lietuvė auklė ir jos pažįstami ūkininkai. Jechošua teko apsikrikštyti ir pakeisti net 15 slapstymosi vietų ( viena iš jų buvo buvusio Lietuvos premjero G. Vagnoriaus dėdės namai). Šiuo metu Šomachu gyvena Izraelyje, bet negali užmiršti tėvynės ir kiekvienais metais lankosi Lietuvoje.

Laisvu laiku susitikau su raseiniškio advokato Makso Levy (1860-1941) anūke Reveka Levy (g. 1922 Raseiniuose), parvežiau įrašytus jos prisiminimus apie senelį, tėvus, mokslo metus, gyvenimą gete, holokausto įvykius ir pabėgimą iš Kauno geto.

Stažuotės metu lankiausi Jad Vašemo holokausto, Izraelio Valstybės istorijos, Masados pilies ir memorialiniame Teodoro Herclio (1860–1904) muziejuose bei analizavau ekspozicijų ypatumus. Sionizmo pagrindų ir žydų valstybės kūrėjo T. Herclio muziejus įrengtas ypač moderniai – interaktyvus, su audio–vizualinėmis ekspozicijomis. Šalimais esanti Herclio kalva skirta žuvusiems už Izraelio valstybę kariams ir teroro aukoms, čia laidojami valstybės prezidentai ir politiniai veikėjai. Lankydama muziejus turėjau galimybę pamatyti įvairių ekspozicijų ir eksponavimo būdų, eksponato panaudojimo, ekskursijų ir edukacijų vedimo metodų įvairovę.

Nuotraukose: Susitikimas su holokaustą išgyvenusiu telšiškiu Jechošua Šochamu, Tarptautinio seminaro-stažuotės dalyviai Jeruzalėje

 

Nepamirškite padėkoti autoriui