Irenos Šarkuvienės piešinių paroda „Senieji geležiniai kryžiai”

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2024-06-28
  • Kategorija: Parodos

Irena Šarkuvienė gimė 1968.05.01 Gargžduose, vėliau gyveno Klaipėdoje. Studijavo Telšių taikomosios dailės technikume, kur įgijo meninio metalo apdirbimo specialybę. Dešimtmetį paskyrė keramikai, vėliau ieškojo kito kūrybinio kelio. Šiuo metu autorė gyvena ir kuria Švėkšnos seniūnijoje, Pavilnučio kaime.

„Kūryba – mano gyvenimo variklis, kuris skatina nuolat tobulėti, siekti aukštesnių tikslų ir visuomet atrasti ką nors naujo. Tai tarsi nenutrūkstantis procesas. Kiek galiu save atsiminti, visą savo gyvenimą piešiu. Per savo kūrybinį gyvenimą esu išbandžiusi įvairias meno rūšis: tapybą, keramiką, kalvystę, juvelyriką, skrynių restauravimą, audimą ir daugybę kitų amatų“ – sako Irena Šarkuvienė.

Parodos autorė ketverius metus intensyviai lanko kapinaites, pildo renkamą medžiagą naujomis kryžių fiksacijomis. Šiai dienai I. Šarkuvienė yra aplankiusi daugiau nei 300 kapinaičių Klaipėdos, Telšių, Tauragės apskrityse. Šiuo metu renka medžiagą apie geležinius kryžius Šiaulių apskrityje. Renkamą informaciją papildo eskizai ir žmonių pasakojimai. Kaip pastebi autorė, kiekvienoje Lietuvos vietovėje kryžiai turi specifinių bruožų, skiriasi ornamentika. Gaila, tačiau kryžius gaminusius meistrus identifikuoti sunku. Kiekvienas kryžius yra išskirtinis, sudarytas iš daugybės elementų. Tai talentingų meistrų sugebėjimų ir fantazijos rezultatas. Geležiniai kryžiai yra meno kūriniai, kurių dekoro ir konstrukcijos elementai kruopščiai išnagrinėti ir atsispindi autorės piešiniuose.

Menininkė yra surengusi apie keturiasdešimt parodų įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

Kviečiame iki rugpjūčio 14 d. pamatyti menininkės Irenos Šarkuvienės geležinių kryžių piešinių parodą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos