Grupinė tapytojų kūrybos paroda „Neišsakyti”

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2024-06-14
  • Kategorija: Parodos
Birželio 17 d. atidaryta grupinė tapytojų kūrybos paroda „Neišsakyti“ Bernotuose tęsia kelionę.
 
Liepos 10 d. 16.00 val. vyks grupinės tapytojų kūrybos parodos„Neišsakyti” Raseinių krašto istorijos muziejuje pristatymas ir susitikimas su autoriais.
 

Turbūt yra poetų, kurių nepamirštame niekados. Tai dainiai, kurių eilės įsirašo kiekvienos kartos atmintyje bei randa kertes, susiejančias tikras ir amžinas vertybes. Ir, vargu ar rasime poetą, kurio žodžiai skamba taip švelniai, tačiau pamokomai, didingai, o kartu ir dainingai, literatūriškai, nors be galo vaizdžiai! Maironio kūryba bei atrandami motyvai joje ne vienam kūrėjui tampa akstinu netiesiogiai kalbėti apie ramybės neduodančius egzistencinius sandus. Tad ir šioje parodoje, kūriniai, kurti remiantis Jono Mačiulio Maironio gyvenimu bei kūryba tampa poezijos bei tapybos, dviejų itin skirtingų, tačiau nepaprastų menų sinteze. Paveiksluose, nors ir neišsakyti, tačiau nutapyti žodžiai byloja meilę, tikėjimą, kūrybą, viltį, Tėvynę...


Parodoje „Neišsakyti“ pristatomi laisvai tapyba užsiimančių moterų grupės „8plius1“ – Astos Adamonytės, Dianos Strautniekienės, Eglės Saudargaitės, Elenos Maceinienės, Giedrės Švedienės, Jurgos Alminienės, Natalijos Abramovič, Nataljos Lapinos, Nomedos Mackevičiūtės Rysgaard ir Ramunės Vaitkevičienės tapybos darbai. Šie, kurti  besiremiant konkrečiomis Maironio eilėmis, jo biografinėmis detalėmis, skleidžiamomis idėjomis, puoselėjamomis vertybėmis bei pačia pasaulėžiūra. Eksponuojami kūriniai, kaip ir kiekviena grupės narė, išsiskiria savitu braižu, ryškiu arba nuslopintu spalviniu koloritu, ekspresyvia, lyriška arba realistine stilistika, kitonišku rakurso pasirinkimu, kartais net ir specifiniu paveikslo formatu. Bendroje ekspozicijoje nebyliai skleidžiasi didžio Lietuvos poeto žodžiai, o kartais net ir tas pats motyvas ar eilėraštis įgauna vis kitų reikšmių, bruožų bei nuotaikų, per ką galima vertinti ar bent nujausti kiekvienos grupės narės individualumą bei originalumą. Šalia jų kūrinių pasirodo ir su dailininkių grupe bendraujantys tapytojai Vita Opolskytė ir Kazimieras Brazdžiūnas, savo kūriniuose taip pat įvaizdinę Maironio eiles.

Parodos kuratorė: V. Opolskytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos