Kalėdinė edukacija

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2020-12-23

Kalėdinė edukacija

Kviečiame prisiminti tradicijas, sušildyti namus kūryba, ir šiandien pabandyti sukurti eglutei šiaudinuką. Lai šis šiaudinis elementas, sušildytas rankų ir širdies, bus tautos tradicijų tąsos ženklas, praeities atspindys...

Kiekvienas savitai interpretuoja rankų darbo eglutės žaisliukus (girliandas). Rankdarbis turi daug simbolinių reikšmių, kurių dalis tikriausiai mums dar neatrasta. Linkim atrasti laiko sau ir pasimėgauti procesu. Pradedant nuo mažo žaisliuko galima svajoti ir apie savo šiaudinį sodą.

Šiaudiniai sodai yra daugiareikšmiai, pradedant nuo energijos apsaugojimo iki harmonijos, dvasinės būsenos atgimimo, gilios apeiginės prasmės, kūrybos palaimos. Soduose telpa visata, materija ir dvasia, forma ir žmogaus galia. „...Sodas būdavo kabinamas palubėje ir per vestuves, ir per didžiąsias metų šventes – Kalėdas bei Velykas. Sodo vėrimas, kaip ir sutartinių ar Kalėdinių giesmių giedojimas, – ypatingas veiksmas, paslaptinga būsena, kurios metu kuriamas kiekvieno iš mūsų vidinis sodas.” Žinios apie žaliavos paruošimą, tradicinio sodo proporcijas ir struktūrą rinktos iš protėvių, prikeltos naujam gyvenimui ir etnokultūros tradicijų  tęstinumui. Pabandykim prisiliesti ir atrasti savitas šiaudo paslaptis.

Apie vertybių kupiną sodą pasakoja tradicinių amatų meistrė, tautodailininkė Inija Ambrozienė. „...Šiaudinukus galima rišti iš rugių, kvietrugių, kviečių, avižų šiaudų, nendrių ar smilgų stiebelių. Dažniausiai naudojami ruginiai šiaudai. Kadangi veriant reikalingi tvirti, nelankstūs, siūlo neįpjaunami šiaudai, jie renkami javams bręstant-liepos pirmoje pusėje. Šiaudus reikia tvarkingai nupjauti peiliu, kad jie nebūtų sulankstyti, sulaužyti. Po to iškarpius narelius, reikia surūšiuoti pagal ilgį ir storį. Vėliau šiaudai mirkomi ir drėgni: karpomi (sodams, žvaigždėms, žaisliukams), skeliami peiliu ir lyginami (paukšteliams, snaigėms), pinami (skrybėlės, varpeliai). Iš pačių ploniausių šiaudų rišami angeliukai, paukšteliai...”

Kūrėja pasidalina šiaudinių žaisliukų istorija ir dovanoja kelias nuoseklias „reketuko” vėrimo pamokas.

Nepamirškite padėkoti autoriui