Ryšys

  • Paskelbė: Gintarė Norkienė
  • Paskelbta: 2019-05-25
  • Kategorija: Parodos

Iš straipsnio „ILONA JANULIENĖ: TARP TRADICIJOS IR ROMANTINIO POLĖKIO ” Gailė Jurgaitytė rašo „Ilona Daujotaitė-Janulienė – kūrybinga romantiškos prigimties tapytoja. Janulienė gimė Šiauliuose 1963 metais. 1987 metais baigė Šiaulių Pedagoginį Institutą, kuriame įgijo braižybos, darbų ir piešimo mokytojos specialybę. Studijuojant tautodailininkei atsivėrė galimybės pažinti Lietuvos dailę. Užsienio meną ji pirmiausia pažino iš albumų bei savarankiškai keliaudama po muziejus, galerijas. Janulienė mėgo išbandyti savo galimybes įvairiose dailės šakose – keramikoje, grafikoje, šiek tiek drožyboje, tekstilėje, tačiau svarbiausia tapo – aliejinė tapyba. Autorės tapybos darbus galima būtų suskirstyti į keturias pagrindines temines grupes: gėlių paveikslus, etnografinius peizažus, fantastinius miesto vaizdus ir portretus. Gėlių paveikslų tapymas autorei – vienas iš atsipalaidavimo būdų. Janulienė visuomet piešia tik gyvas gėles, siekia perteikti jų koloritą bei akimirkos nuotaiką. Kompozicijos su gėlėmis autorei nėra vien tik mėginimas kuo tiksliau pavaizduoti natūrą. Dailininkei įdomu stebėti spalvinį augalų žaismą, pavidalų įvairovę. Šis žvilgsnis turi impresionistinių bruožų – mėginama pagauti momento žavesį, gėlės pateikiamos per pačios autorės žvilgsnį, jų būties ir sustojusios akimirkos patyrimą.

Janulienę nuo vaikystės domino senoji architektūra, griuvėsiai, nukeldavę ją į fantazijų pasaulį, subrandinę romantinį požiūrį į mus supančius statinius. Todėl ir tokios tematikos kūriniuose dailininkė neapsiriboja tik matytų vietų tiksliu atkūrimu, bet ir siekia jas pavaizduoti per asmeninę patirtį, atmintyje užsifiksavusį įspūdį, nuotaiką. Kūrybinių ieškojimų ir architektūros istorijos dermės kupini Janulienės fantastiniai peizažai. Šiuose peizažuose dailininkė nesiekia atkurti fotografiško, realaus vaizdo. Autorei svarbiausia perteikti nuotaiką per kadaise pačios matytus architektūrinius objektus. 

Nuotaikos sukūrimas portretuose labai svarbus ir pačiai autorei, kuri nevengia žvelgti į mūsų tautos praeitį romantikės žvilgsniu, siekdama savo kūryboje išsaugoti tai, kas lietuviams nuo seno buvo sava ir artima. Vis dėlto Janulienės kūryboje esama ir portretų, nutolusių nuo tautinės tematikos, tačiau ne mažiau emociškai pakylėtų. Dailininkė kuria fantastinius portretus, kuriuose jai svarbiausia moteriškumo ir estetikos sąsaja.

Janulienės kūryba apjungia ir į unikalią visumą tapyboje suvienija Lietuvos istorinę praeitį, kultūros tradicijas, dvasingą emocinį lygmenį ir subtilų moteriškumo pajautimą. Ši originali ir labai meniška dermė nulemia Janulienės kūrinių išskirtinumą bei aktualumą lietuvių mene ir tautodailėje. Kaip ir kituose tapytojos darbuose, įspūdis ir emocija čia išlieka labai svarbūs. Tautodailininkė teigia, niekad neplanuojanti, kaip kūrinys atrodys darbo pabaigoje, o netikėtumas ir atradimas kelia jai didelį kūrybinį džiaugsmą.”

Įspūdingai žavi naujausi kūrėjos atradimai, kelionių emocijos ir minčių raiška, stilistinės manieros įvairovė. Ilonos Daujotaitės-Janulienės tapybos parodą „Ryšys” Raseinių krašto istorijos muziejuje galite aplankyti iki liepos 13 d.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos